Goed-Contact interactieve Workshop

Vrouwen netwerk Castricum en omstreken

Vrouwen netwerk Castricum en omstreken

Voor een geïnteresseerde groep vrouwen van Goed-Contact heb ik een interactieve workshop mogen geven: ‘Nelly Harmse geeft een interactieve workshop met als thema bewegen en leren. ‘

Het uitgangspunt hierbij is de liggende acht, dat is de vorm van de lemniscaat. Uit deze tekening die volgens een vast concept gemaakt wordt, is de onbalans te halen. Hier omheen zit een leuk verhaal hoe onze hersenen moeten groeien naar het kunnen leren en dat dat door reflexmatige bewegingen in gang gezet wordt.

Om goed te functioneren, op zowel leer-, gedrags- als motorisch gebied, hebben we ons lijf en onze hersenen van voor naar achter, van links naar rechts en van onder tot boven nodig. Wanneer een deel niet voldoende mee doet heeft dat op den duur gevolgen op één, of meer, van deze gebieden. Ik heb het dan niet zozeer over minder functioneren na een herseninfarct of hersenbeschadiging na een ongeluk. Minder functioneren, kan ook juist komen doordat de hersendelen beperkt geprikkeld worden tijdens de ontwikkeling en groei van het jonge kind. Een kind heeft het nodig om uitgedaagd te worden in bewegen en alle zintuigen; zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Hoe veelzijdiger, verrassender en afwisselender, hoe meer delen van de hersenen geactiveerd worden.

handen op de grondWe hebben zelf mogen ervaren wat het is om iets te mogen doen, waarvan je het nut op dat moment niet inziet. Hoe het is om meerdere opdrachten tegelijk te krijgen en wat stress in je eigen lijf kan betekenen. En dat het niet alleen mogelijk is voor kinderen om te werken aan reflexen die je nog belemmeren, maar dat je dat ook kan doen als volwassene, was voor velen een eyeopener!

De Lemniscaat is als tool in gebruik genomen door Terry Webb en hij komt in het voorjaar van 2018 weer naar Nederland om instructies te geven.

De ritmische bewegingen om de reflexen te activeren en integreren heb ik geleerd volgens de methode van Blomberg Rythmic Movements Training en hiervan zijn regelmatig allerlei cursussen in Nederland.

 

Reacties zijn gesloten.